Veelgestelde vragen

Veel vragen zijn ons al eens gesteld deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

inklappen menu

 

 

Waar kan ik de AED in mijn buurt vinden?

Heb je je aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNu? Dan kan je in de HartslagNu app en op Mijn HartslagNu de AED’s bij jou in de buurt vinden. Hier zie je de AED’s van je huidige omgeving. Als je op een AED klikt, zie je de omschrijving van de AED. Voor AED’s binnen een straal (hemelsbreed) van 500 meter vanaf de melding word je opgeroepen. Het is dus slim om je alvast voor te bereiden op waar de AED’s bij jou in de omgeving hangen.

 

Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat gebruikt wordt bij een persoon die een acute circulatiestilstand heeft. In de volksmond wordt dit ook wel een hartstilstand genoemd. De AED dient een elektrische schok toe, om het hart weer in het normale ritme te brengen.

In Nederland mag iedereen een AED gebruiken in een noodsituatie. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je wat je moet doen. Maar reanimeren is méér dan een AED gebruiken. Het is daarom goed dat je een training volgt en je jezelf bijschoolt. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en het is waarschijnlijker dat je tijdens stressvolle situaties goed kunt handelen.

Hoe kan ik de kast van de AED openen?
De buurt AED’s in Zeewolde hangen in een met pincode beveiligde kast. Deze code krijg je toegestuurd, mits je als burgerhulpverlener bent aangemeld, bij een oproep voor een reanimatie.
Hoe werkt de alarmering?

Nieuwe alarmeringsstraal Hartslagnu

In de nieuwe situatie werkt HartslagNu met een aantal variabelen om een optimale alarmeringsstraal te bepalen. We gaan hierbij uit van de meest ideale situatie tijdens een reanimatie waarbij er vijf burgerhulpverleners en drie AED’s ter plaatse zijn.

Om voldoende burgerhulpverleners ter plaatse te hebben, moet HartslagNu er 70 in totaal alarmeren. In de nieuwe situatie nemen we wat marge en alarmeren we daarom tot 100 burgerhulpverleners en werken met een maximale straal van 2 km.

Het systeem stelt de alarmeringsstraal vast op basis van:

  1. Het aantal burgerhulpverleners in een gebied (max. 100). Hartslag alarmeert tot maximaal 100 burgerhulpverleners in een straal rondom het slachtoffer.
  2. Het aantal AED’s in een gebied (maximaal 3). HartslagNu alarmeert maximaal 3 AED’s mee, zo dicht mogelijk bij het slachtoffer.
  3. De maximale straal wordt ingesteld op 2 km.

Deze nieuwe wijze van alarmeren zorgt ervoor dat we in een buitengebied op grotere straal mensen en AED’s alarmeren en in een stad een kleinere straal gebruiken.

Hoe werkt een AED?

Wanneer iemand de AED aan zet, geeft een stem je gesproken instructies. Veelal zitten er 2 knoppen op de AED. Met de ene knop zet je de AED aan, met de andere knop dien je een schok toe. Je plakt eerst de elektroden op de borst van het slachtoffer. De AED maakt dan automatisch een analyse van het hartritme. Daarna vertelt het apparaat of er een elektrische schok toegediend moet worden of niet. Als dit wel het geval is, krijg je duidelijke instructies hoe je dit moet doen.

Alle buurtAED's in Zeewolde hebben een kindersleutel. Waarom, en wat doet het?

Misverstand
Gelijk maar even een misverstand uit de weg helpen, want er zijn mensen die denken dat we met de bestaande buurtAED’s helemaal geen kinderen kunnen helpen. Dit is niet juist! Met alle (buurt)AED’s die er in Zeewolde hangen kunnen ook kinderen worden geholpen. Want het is ook bij een kind natuurlijk altijd beter te reanimeren in combinatie met een AED dan zonder, of zelfs helemaal niet! De buurtAED’s zijnallemaal technisch voorbereid voor kindersleutels, daarmee is het voor een kind wel veel beter dan zonder.

Wat doet de kindersleutel
Er zijn twee dingen die de kindersleutel doet. Ten eerste verlaagd deze het vermogen van de stroomstoot die de AED afgeeft aan het slachtoffer (het kind). Dit is speciaal aangepast op een kleiner lichaam (50 Joule), dus nog net weer een stuk beter dan de hoeveelheid energie die standaard is voor volwassenen (150 Joule). Ten tweede gaat de AED automatisch over op het kinderprotocol. Dat wil zeggen dat de begeleiding van het apparaat wordt aangepast. De AED geeft (met behulp van verlichte pictogrammen) de juiste locatie aan voor het aanbrengen van de elektroden bij deze jonge slachtoffers. Ook hiermee is het proces net weer wat beter aangepast voor het reanimeren van kinderen. Onder kinderen wordt in dit geval bedoeld, alle kinderen tot 8 jaar of tot 25 Kg.

Waarom een kindersleutel
Door de verlaging van het vermogen is de kans op andere beschadigingen, ten gevolgen van de schok, een heel stuk kleiner. Daarom is het voor een kind beter. Wist u trouwens dat 800 kinderen in Nederland per jaar een hartstilstand krijgen, buiten het ziekenhuis! De kindersleutel is overigens een eenmalige aanschaf en heeft ook geen houdbaarheidsdatum.

LET OP!
Bij het reanimeren van alle kinderen tot de pubertijd, geeft u altijd eerst 5 initiële beademingen voordat u de AED aansluit!

Hoe werkt het proces van oproepen van burgerhulpverleners?
Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Hoe werkt de alarmering?
Wanneer is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.
Kan ik burgerhulpverlener worden?

Iedereen die kan reanimeren, kan zich als burgerhulpverlener (bij HartslagNu) aanmelden. Daarnaast moet je ook willen reanimeren als dat nodig is. Ben je al professioneel hulpverlener? Ook dan is je registratie van harte welkom.

Wanneer je wordt geregistreerd als hulpverlener bij HartslagNu, dan heb je een erkende reanimatietraining gevolgd en zorg je ervoor dat je ieder jaar een opfriscursus volgt.

Hoe meld ik me aan als burgerhulpverlener?

Dat kan bij HartslagNu,  via deze link

Waar kan ik terecht voor nazorg?

Als je als Burgerhulpverlener bent opgeroepen, krijg je meteen van HartslagNu een mail waarin zij nazorg aanbieden. Maar je mag ook altijd contact opnemen met onze stichting wij bieden graag een luisterend oor, dit is vaak al voldoende om de ervaring een plekje te geven. En mocht er meer hulp nodig zijn dan weten wij hier juiste personen te vinden.
We hebben er zelfs een aparte pagina voor: nazorg

Hoe kan ik doneren aan de Stichting buurtAED Zeewolde?

Dit kan op onze donatie pagina; BuurtAED donatie Zeewolde

Waar wordt mijn donatie voor gebruikt?
  • Onderhouden van de reeds geplaatste buurtAED’s in de gemeente Zeewolde.
  • We leveren een financiële bijdrage aan de herhalingslessen voor de groep burgerhulpverleners die zijn getraind naar aanleiding van de BuurtAED-acties
  • Herhalingslessen voor de beheerders van de buurtAED’s in Zeewolde
  • Verlenging van de bestaande onderhoudscontracten die aflopen in 2023
Nadat ik een AED heb gebruikt, wat wordt er dan van mij verwacht?

Als je een oproep had gehad om de AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan, vragen we je na jouw inzet de AED weer terug te brengen waar je hem hebt opgehaald. Als de AED daadwerkelijk is ingezet, kun je dit het beste even doorgeven aan HartslagNu, via een e-mail, de vragenlijst of telefonisch.

De afdeling support neemt dan zo snel mogelijk contact op met de AED-beheerder.

Als de AED niet is gebruikt, dan mag je de AED terugplaatsen en hoef je verder geen actie te ondernemen. De AED-beheerder ontvangt na een melding altijd bericht van ons, zij zijn verantwoordelijk voor het controleren van de AED.

Nadat de AED gebruikt is, wat wordt er dan van mij als beheerder verwacht?

Als de AED is gebruikt bij een oproep, direct afmelden op Hartslagnu.nl

Nieuwe pads aanvragen kan direct bij ProCardio, omdat er een service contract is afgesloten.

ProCardio is ook bereikbaar buiten kantoortijden voor noodsituaties 24/7
op de servicelijn 035 33 33 517 (bijvoorbeeld bij een storing of na een inzet).

U kunt de factuur van ProCardio declareren bij: RAV Flevoland Gooi en Vechtstreek 

note: de AED zal een hoge piep blijven geven omdat er geen stekker gedetecteerd is, de batterij verwijderen is hiervoor de oplossing.